Ακμή και τρόποι αντιμετώπισης.

Η ακμή είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα. Το πρόβλημα αυτό που παλαιότερα θεωρούνταν ότι ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, μπορεί στην πραγματικότητα να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις είναι επίμονο, αντιαισθητικό και δημιουργεί σημαντική επιβάρυνση στους πάσχοντες.

Αίτια εμφάνισης της ακμής.

Στην αιτιολογία της ακμής παίζουν σημαντικό ρόλο η απόφραξη των πόρων των σμηγματογόνων αδένων, η φλεγμονή, η μη ομαλή κερατινοποίηση του δέρματος, αλλά και ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ιδιαίτερα κατά τη εφηβεία που τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται σημαντικά, αλλά και αργότερα στην ενήλικη ζωή, όταν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές, οι αδένες του δέρματος παράγουν περισσότερο σμήγμα και η λιπαρότητα αυξάνεται.

Το σμήγμα αυτό φράσσει τους πόρους του δέρματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία των γνωστών σε όλους μαύρων στιγμάτων, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μικροβιακή επιμόλυνση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ερυθρότητας, οιδήματος και φλεγμονής του προσώπου ή σε άλλες περιπτώσεις της ράχης και του στέρνου.

Σε βαρύτερες περιπτώσεις με πλήρη απόφραξη των δερματικών πόρων από νεκρά κύτταρα και ανάπτυξη έντονης φλεγμονής, έχουμε σημαντική επιδείνωση της κλινικής εικόνας με δερματικές κύστες, πύον και ουλοποίηση του δέρματος.

Η έναρξη ωστόσο της σωστής θεραπευτικής αγωγής μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά την κλινική εικόνα, να προλάβει τις μακρόχρονες συνέπειες, όπως είναι οι αντιαισθητικές ουλές ακμής στο δέρμα, αλλά και να βοηθήσει τον ασθενή να ξεπεράσει το ψυχολογικό στρες που σχετίζεται με τη νόσο.

Τρόποι Αντιμετώπισης.

Η ακμή μπορεί εύκολα και αποτελεσματικά να καταπολεμηθεί με την παρέμβαση του εξειδικευμένου Δερματολόγου.

Αυτό γίνεται με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων, όπως είναι τα ειδικά καθαριστικά και οι κρέμες προσώπου με αντιφλεγμονώδη και σμηγματορρυθμιστική δράση, ενώ στην πορεία της θεραπείας μπορεί να χρειαστεί και η χρήση τοπικής φαρμακευτικής αγωγής.

Τα σύγχρονα τοπικά, φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν ρετινοειδή ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι άκρως αποτελεσματικά και μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την εικόνα του δέρματος σε λίγες μόλις ημέρες.

Σε βαρύτερες περιπτώσεις απαραίτητη είναι και η χορήγηση συστηματικής φαρμακευτικής αγωγής, ενώ συνδυαστικά, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από τις καινοτόμες θεραπείες που εφαρμόζονται στο Δερματολογικό μας Κέντρο:

Peeling ακμής με σαλικυλικό οξύ, δερμοαπόξεση με διαμάντια και η ειδική φωτοθεραπεία, ερυθρού, μπλε και μωβ φωτός επιτυγχάνουν την άμεση απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, τον καθαρισμό και την αντισηψία των δερματικών πόρων, την εξάλειψη της φλεγμονής και την εντυπωσιακή βελτίωση των σημαδιών της ακμής, με αποτέλεσμα ένα δέρμα λείο, καθαρό και εντυπωσιακά ανανεωμένο.

Σημαντική είναι εξάλλου σε πολλές περιπτώσεις και η ρύθμιση άλλων παραγόντων που ενεργοποιούν το πρόβλημα της ακμής, όπως η αντιμετώπιση ορμονικών ανωμαλιών του πάσχοντα, καθώς και η αλλαγή κάποιων φαγεσωρογόνων προϊόντων περιποίησης, έτσι ώστε η κλινική βελτίωση να είναι πιο εντυπωσιακή και μακρόχρονη.

Διαβάστε επίσης: Θεραπείες προσώπου