Trending In Το Blog της Κορίνας

Η επιστημονική άποψη με την βοήθεια της Δρ.Κορίνας Τζίμα, Δερματολόγου-αφροδισιολόγου-ειδ.δερματοχειρουργού.

Ακμή: Γιατί ολοένα περισσότερες ενήλικες γυναίκες την εμφανίζουν ;

Πρόκειται για ένα σύνθετο, πολυπαραγοντικό φαινόμενο που επηρεάζει διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ενηλίκων γυναικών. Στους βασικούς παράγοντες ενεργοποίησης του, που έχουν μέχρι σήμερα αναγνωριστεί, ανήκουν:

  • η κληρονομικότητα
  • οι ορμονικές διαταραχές
  • η χρήση καλλυντικών προιόντων με φαγεσωρογόνες ιδιότητες.
  • το στρες
    η καθημερινή και επιβεβλημένη λόγω της πανδημίας χρήση μάσκας.

Πως θα πρέπει να μια γυναίκα να φροντίζει το δέρμα της;

H φροντίδα του δέρματος πρέπει να ξεκινάει με τον καλό καθαρισμό. Προτιμάμε προϊόντα που προσφέρουν βαθύ καθαρισμό και απομάκρυνση της περίσσειας σμήγματος. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται το πρωί,αλλά και το βράδυ μετά την αφαίρεση του μακιγιάζ. Στην ίδια κατεύθυνση, προτείνουμε και την καθημερινή χρήση ενός σμηγματορυθμιστικού Serum ή κρέμας προσώπου που να βοηθά στην ελεγχόμενη και καλής ποιότητας παραγωγής σμήγματος, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε να προσφέρει ενυδάτωση και καταπράυνση, που είναι απολύτως απαραίτητες στο δέρμα των ενήλικων γυναικών.

Συστατικά όπως το γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ έχουν αποδεδειγμένα ανιτακνεικές ιδιότητες και δρουν προάγοντας την αναστολή δημιουργίας φαγεσώρων, την απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων και αποτελούν ιδανικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση των ακνεικών συμπτωμάτων.

Υπάρχουν καλλυντικά που δρουν αποτελεσματικά και ταυτόχρονα δεν προκαλούν ερεθισμό;

Βεβαίως! Υπάρχουν δερμόκαλλυντικά που στοχεύουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των φαγεσωρικών και φλεγμονωδών στοιχείων της ακμής, με συστατικά σε συγκεντρώσεις όμως που δεν ερεθίζουν ούτε αφυδατώνουν το δέρμα, και σε συνδυασμό με τα ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά, τα οποία προσφέρουν την απαραίτητη ενυδάτωση και ανακούφιση που χρειάζεται το δέρμα των ενήλικων γυναικών.

Τι άλλο θα συστήνατε σε μια γυναίκα που εμφανίζει ακμή;

Είναι απολύτως απαραίτητο να βρίσκεται υπό την επίβλεψη του δερματολόγου της. Και αυτό γιατί η ακμή της ενήλικης γυναίκας αποτελεί μια πολυπαραγοντική οντότητα που συχνά εμφανίζει χρονιότητα και πολλές φορές απαιτεί κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ σε βαρύτερες μορφές είναι απαραίτητη και η προσθήκη τοπικής και συστηματικής φαρμακευτικής αγωγής που θα καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό για το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιεί προϊόντα μακιγιάζ, αλλά και αντηλιακά τα οποία είναι φιλικά προς το ακνεικό δέρμα. Τέλος, προτείνεται στις ασθενείς, των οποίων η καθημερινή χρήση μάσκας επιτείνει τα συμπτώματα, να αλλάζουν τακτικά μάσκα μέσα στην ημέρα, χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση μάσκες μίας χρήσης και ιδανικά να πλένουν το πρόσωπο τους και να ανανεώνουν τη χρήση ειδικών δερμοκαλλυντικών ανάμεσα στις εφαρμογές.

Η ακμή είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τους ενήλικες, και ειδικά τις γυναίκες, για διάφορους λόγους. Είναι σημαντικό να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού δερματολόγου για την κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση. Στο κείμενο που μοιραστήκατε, παρουσιάζονται μερικές βασικές συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος σε γυναίκες με ακμή, όπως ο καλός καθαρισμός και η χρήση προϊόντων που δεν ερεθίζουν το δέρμα.

Ακόμα, στην επιστημονική άποψη περιγράφεται ότι υπάρχουν δερμοκαλλυντικά με συστατικά όπως το γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακμής χωρίς να προκαλούν ερεθισμό.

Ωστόσο, η ακμή είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα που μπορεί να είναι πολυπαραγοντικό, και η αντιμετώπισή της μπορεί να απαιτεί περισσότερα από δερμοκαλλυντικά προϊόντα. Για σοβαρά προβλήματα ακμής, ο δερματολόγος μπορεί να συνιστά φαρμακευτικές αγωγές, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της ακμής. Επίσης, η καλή διατροφή, η υδροσαρκωμένη κατάσταση, η αποφυγή του στρες και η κατάλληλη καθαριότητα του δέρματος μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος.

Συνολικά, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο και η ακολούθηση των συμβουλών του είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση της ακμής και τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.

 

Korinatzima.gr
Ώρες Ιατρείου:

Δευτερα : 15:00-21:00
Τριτη και Πεμπτη : 10:00-14:00 & 17:00-21:00
Τεταρτη και Παρασκευη: 10:00-18:00